let’s stay in touch

Dit artikel is verschenen in GEZOND.NU

Wie Marleen (1987) organiseert ayahuasca-retraites in Portugal.

 ‘Het plantmedicijn heeft mij duidelijk gemaakt dat ik ver van mezelf verwijderd was’

Een knagend gevoel maakte dat Marleen een ayahuascaweekend boekte. Na deze ervaring verruilde zij haar succesvolle carrière in de politiek voor een toekomst in Portugal, waar zij nu zelf ayahuasca retraites organiseert en mensen begeleid met dit plantmedicijn.

Als begin twintiger stond ik iedere ochtend om half zes op om tien kilometer te hardlopen. Daarna sprong ik onder de douche en liep ik honderd meter verder op naar mijn werk als politiek assistent van de wethouder van een politieke partij. Werkdagen duurden soms tot vijf uur ’s nachts. Het enige moment dat ik rust had, was in het weekend, wanneer ik mijn yoga-opleiding volgde. Hoewel ik eerst niets moest hebben van die ‘zweverigheid’ – zo zag ik dat – rondom yoga, begon ik toch steeds meer open te staan door de opleiding. Ik voelde me echt niet lekker in mijn vel, maar snapte niet waarom. Op een dag vertelde een vrouw bij yoga mij over haar ayauasca ervaring en hoe deze ‘reis’ haar leven veranderd had. Ze gaf me mee dat dit plantmedicijn je roept wanneer je er klaar voor bent.

Sprong in het diepe

Dat was voor mij enkele maanden later. Ik besloot een ayahuasca ceremonie te boeken, was nieuwsgierig wat het me zou brengen. Toen was het gebruik ervan nog legaal in Nederland. De week voorafgaand aan dit moment stortte ik in. Ik zat met mijn hele politieke partij aan een grote tafel en kreeg een seksueel overschrijdende opmerking naar mijn hoofd. De hele nacht heb ik gehuild. Die ongepaste opmerking was de druppel voor mij. Ik voelde me zo alleen en realiseerde me ineens dat al mijn ‘vrienden’ in de politiek, helemaal niet mijn vrienden waren en dat collega’s elkaar naar beneden haalden doordat ze allemaal aasden op dezelfde posities.

Ayauasca is een hallucinogeen middel, maar mensen noemen het ook wel plantmedicijnen. Het zorgt voor hallucinaties – of liever gezegd een soort visioenen – die je duidelijk maken wie je bent en wat je wilt in je leven. Het zijn als het ware tientallen therapiesessies in één. Er zitten ook zeker risico’s aan verbonden, met name wanneer je het verkeerd gebruikt. Ik had het goed uitgezocht bij een ervaren organisatie, dus ik voelde mij wel veilig. Al ging ik nog best zenuwachtig deze ervaring in. Al snel na het innemen voelde ik dat het begon te werken. Met mijn vingers voelde in het matras, maar met mijn ogen zat ik in een totaal andere wereld. Ik moest me overgeven aan de ervaring, dat voelde ik heel sterk. Ik moest de controle loslaten en sprong in mijn hallucinatie letterlijk het diepe in.

Ontdekken

Hierna volgden allerlei visioenen. Ik wist dat deze hallucinaties niet de werkelijkheid waren, maar een weerspiegeling van mijn onderbewuste. In deze visioenen vocht ik met demonen. Deze waren een afspiegeling van alles waar ik bang voor was. Door de demonen in de ogen aan te kijken, verdwenen ze. Daarna zag ik een meisje dat met me wilde spelen. De nare gevoelens maakte plaats voor een soort speelsheid. Het maakte me duidelijk dat ik het leven veel te serieus nam. Dat er op dat moment in mijn leven geen ruimte voor plezier en om van het leven te genieten. Ook kwamen er allerlei dierbare van mij langs die mij wijze lessen meegaven.

Na deze magische ervaring heb ik een makelaar opgebeld. Ik vroeg hem: hoe snel kun je mijn huis verkopen? Zes weken later verkocht ik mijn hele inboedel en ging ik 14 maanden op reis. Ik genoot van het leven. Terug in Nederland werd me steeds duidelijker dat ik het spirituele pad op wilde. Mijn relatie ging uit, ik verloor goede vriendinnen en volgde een opleiding mediumschap. Ik besloot een nieuw leven te beginnen in Portugal. Hier organiseer en begeleid ik nu zelf deze ayauasca retraites. Het plantmedicijn heeft mij duidelijk gemaakt dat ik ver van mezelf verwijderd was. Een leven leidde dat helemaal niet bij mij paste. Nu ben ik aan het ontdekken wat wél past bij mij. Voor het eerst in mijn leven voel ik me ergens thuis. Ayahuasca is zeker niet voor iedereen geschikt. Zoals de vrouw mij vertelde: je voelt zelf wanneer het plantmedicijn je roept.